2012. február 12., vasárnap

In memoriam Whitney Houston




NeMo:
In memoriam
Whitney Houston

Gyönyörű hang.
Szárnyára kap.
Énekében a világ,
szél által tépett fák,
csalogányok, pacsirták,
és csillogó mélykék tavak,
hegyek csúcsán a nap,
és a véghetetlen szerelem.
A fájdalmas és végtelen,
boldog és kegyetlen.
Amikor hallom,
könnyem csorog.
Csak ne lettek volna ott
az alkohol és drogok,
s a mérhetetlen fájdalom.
Világot jelentő deszkákon
a végtelenbe táncol és énekel.
Hangja mégis,
- túl az örök folyón -
most is a magasba emel.



Whitney Elizabeth Houston 
1963 augusztus 9 – 2011. február 11. 
Élt 48 évet.
Amerikai énekes, színész, producer és modell.

Whitney Houston 1963 augusztus 9-én született a New Jersey-beli Newarkban. Édesanyja híres soulénekesnő, keresztanyja pedig Aretha Franklin énekesnő volt. Whitney 11 évesen kezdett el énekelni a helyi gospelkórusban, de nemsokára már egy New York-i klubban lépett fel az édesanyjával.
Első szólólemeze 1985-ben jelent meg, a nevét viselő lemez minden idők legsikeresebb debütáló női lemeze lett, a Rolling Stone Magazin 1986 legjobb albumának nevezte meg.
Houston filmekben is szerepelt, leghíresebb dalai közé tartozik az énekesnő főszereplésével 1992-ben forgatott Több mint testőr című film betétdala, az I Will Always Love You is. A film zenéje 1994-ben az év albuma lett a Grammy-átadón, a betétdal kislemeze pedig minden idők legtöbb példányban elkelt női dala lett az évek alatt.
Whitney Houston a kilencvenes évek közepéig volt a csúcson, ő volt a tökéletes amerikai énekesnő, akit a kertvárosi anyukák példaképnek állítottak lányaik elé. 1992-ben összeházasodott Bobby Brown rapperrel.
Házassága alatt kokainfüggővé vált, egyre több koncertje fulladt botrányokba, míg végül 2006-ban elvált. Ezt követően derült fény arra, hogy férje több alkalommal megverte. 2000 óta több alkalommal próbálkozott, több-kevesebb sikerrel megszabadulni kábítószer függőségétől.

A Guiness Rekordok könyve szerint Whitney Houston a valaha legtöbbet díjazott női előadóművész. Díjai közt szerepel 2 Emmy, 6 Grammy, 38 Billboard Music, és 22 American Music Díj. Pályafutása alatt összesen 415 díjat és kitüntetést vehetett át. Albumjaiból több, mint 170 millió fogyott világszerte.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Rendszeres olvasók

holisztikus

Google analytics