2010. október 31., vasárnap

Napi gondolat 2010.10.31 - Mindszentek Ünnepkör

Szép hagyomány a november elsejéhez, Mindszentek ünnepéhez kapcsolódó ünnepkör.
Az amerikaiak október 31.-én vidám ünneppel, Haloweennel űzik el a rossz szellemeket, a bánatot. Manapság Európában is egyre inkább tért hódít a farsangi hangulat mindszentek előtt. A hagyomány azonban Európából, Írországból, sőt ennél is régebbről, a kelta időkből származik.

Halloween - Október 31. este, Mindszentek napjának előestéje, más néven All Hallows Evening – minden szentek estéje.
Érdekes módon a hagyomány, bár nem kelta eredetű, mégis összefügg azzal, hogy a druidák, vagyis kelta papok szerint ezen a napon áll a Föld a legszorosabb kapcsolatban a szellemvilággal.
A pogány kultúra szerint, a középkori boszorkányok különféle ünnepeinek egyike a fekete-szombat, boszorkány-szombat, ha okt. 31-e szombatra esik éppen. Ilyenkor aztán sörpűnyélen és fekete macskával, bozontos hajjal és nagy bibírcsókkal lehet kivonulni az utcára és feketére festett fogakkal mosolyoghatunk a világra.
(A Halloween története)


A töklámpás
Az ír eredetű lámpás hagyománya az Egyesült Államokban kelt önálló életre, napjainkra pedig a Halloween legalapvetőbb jelképévé vált. A Halloween valószínűleg kelta eredetű hagyomány, az Észak-Amerikába érkező írek honosították meg az ünnepet a földrészen.
Írországban a 19. század közepén söpört végig a Nagy Éhínség: a lakosság legalapvetőbb táplálékát, a burgonyát járványszerű betegség támadta meg. Az éhínség és az abból fakadó kivándorlási hullám következtében ötven év alatt a lakosság létszáma a felére csökkent. A kivándorlók elsődleges célpontja Észak-Amerika volt, jelentős számuknál fogva pedig nem meglepő, hogy hagyományaik közül számos beépült a tömegkultúrába (Halloween, Szent Patrik napja).
A legenda egy részeges ír patkolókovácshoz köti Jack O'Lantern kialakulását. A léha életéről és a másokat megtréfáló jelleméről híres kovács egyszer az ördögöt is megviccelte, aki megígérte neki, hogy halála után lelke nem kerül a pokolra. Amikor Jack meghalt, hiába próbált bejutni a mennyországba, Szent Péter útját állta. A mennyből és a pokolból kirekesztett Jack az ördögtől egy széndarabot kapott ajándékba, hogy a sötétségben megrekedt szelleme láthassa az utat. Jack a széndarabot vajrépába tette és ezzel bolyongott számkivetettként. A legendában visszaköszön a Halloween lényege: a holt lelkek ezen az éjszakán visszalátogatnak a földre, a halottak és az élők közötti határ elmosódik.
Az Észak-Amikában elterjedt hagyomány annyit módosított a szokásokon, hogy vajrépa helyett sütőtököt használnak lámpásnak: a tök tetejét levágják, a belsejét kikaparják, oldalára rémisztő arcot faragnak, belsejébe pedig mécsest vagy lámpát helyeznek. A szörnyet formázó tök, Jack O'Lantern figurája Halloweenkor mindenhol megjelenik, túlnőtt a töklámpás szerepén. Használati tárgyak, jelmezek, dekorációk vagy éppen sütemények készültnek Jack bolyongó szellemének arcával.
(Mindenki lapja: Halloween fórum)
Ám ez a cseppnyi vigasság nem űzheti el a megemlékezést.

November elseje Mindszentek ünnepe.
Az ünnep eredete a 8. századra nyúlik vissza. A katolikus tradíció szerint minden szent kapott egy napot, amikor éppen őt tisztelték, ünnepelték, de bizony, több volt a szent, mint a naptári nap, így ki kellett jelölni egy napot, amikor minden szentet egyszerre megünnepelhettek, ez nov. 1-je, MINDENSZENTEK NAPJA.
Minden meghalt lelke szentnek tekinthető, így emlékezünk rájuk, csendesen ballagva végső nyughelyüket rendbetenni, feldíszíteni.
November másodika, halottak napja ugyanígy a megemlékezés ünnepe.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Rendszeres olvasók

holisztikus

Google analytics