2009. április 16., csütörtök

Gordonka... a libákon túl

Új Miniszterelnökünk...
Még mindig nem értem:
hogyan lehet egy olyan embert miniszterelnöknek megválasztani, aki ellen gazdasági BŰNCSELEKMÉNY miatt feljelentés történt?
Aki miatt 9 ember öngyilkossságot követett el? Aki szánt szándékkal vezetett csődbe egy addig jól működő Rt-t? (Bocsánat, nem egy, több! )
Erre az emberre bízzuk Hazánk sorsát?

A „Nyolcezermilliárdos ember” néven is emlegetett embert a minap, 2009 április 14.-én miniszterelnökké nevezték ki.
"Nyolcezermilliárd forint. Ha minden magyar állampolgár egyenlően részesülne ebből a pénzből, fejenként nyolcszázezer forint jutna mindenkinek. A következő években ennyi fejlesztési támogatásra számíthat Magyarország az Európai Uniótól. Az ember azt gondolná, hogy ennek az összegnek a kezelése, pályázatok kiírása és gondozása, a tervek megvalósulásának felügyelete majd a mindenkori kormány, a mindenkori minisztériumok dolga lesz, az országgyűlés szigorú felügyelete mellett... "(Magyar Demokrata http://www.demokrata.hu/heti-hir/nyolcezer-milliardos-ember-1)

Kicsoda Bajnai Gordon?
http://hu.wikipedia.org/wiki/Bajnai_Gordon
Bajnai Gordon Szegeden született, de Baján nőtt fel. A III. Béla Gimnáziumban érettségizett, majd a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen tanult tovább. Édesapja, Bajnai György akkoriban, egészen a rendszerváltásig a város egyik legbefolyásosabb vállalatvezetője volt.

Más részről: Bajnai Gordon a Hajdú-Bét RT és a Wallis Rt libabotrányáról elhíresült politikus. Ám ne higgyük, hogy számláján csupán ez a „kis” affér található!
A Csődeljárások... úgy tűnik, van, akinek milliárdokat hoznak a konyhára. Mindenesetre volt kitől tanulnia, példát vennie:
Idősebb Bajnai György, Bajnai György Gordon édesapja 1990-ig Baja egyik legbefolyásosabb személyiségének számított. Mindenesetre az Ő üzleti tevékenységét (is) felszámolt cégek és utcára kerül emberek övezték: Bajnai György volt az elnöke a Bajai Lakberendező, Építő és Vasipari Szövetkezetnek (BLÉVISZ), mely ellen 1994 januárjában indult csődeljárás, a bíróság 1997 áprilisában a céget megszüntette. (Helyi Téma: A Creditum, az irakiak és a KGB )
Az 1989-ben alakult Möbeltrade-ben Bajnai György felügyelőbizottsági tag volt. Ez ellen a cég ellen 1993-ban indult felszámolási eljárás, 2002-ben szüntették meg.
1990-ben bejegyzett Baja Design Termelési és Kereskedelmi Kft.-ben Bajnai György szintén fel­ügyelőbizottsági tag volt. A cég felszámolását 1993-ban rendelték el.
Az Int-Food 1993-ban létesült, Bajnai György az igazgatóság elnöke volt, fia, Gordon a céget képviselhette. 1998-ra a cég ellen csődeljárás indult, 2001-ben megszűnt.
De köszönjünk el Bajnai Györgytől, aki 1990-ben az akkor megalakuló EWT Kereskedelmi Kft. (EWT Handelsgesellschaft mbH.) ügyvezető igazgatója lett: Bécsbe költözött, azóta is ő látja el egy személyben a bécsi cég képviseletét. (Magyar Demokrata: A Csődbiztos http://www.demokrata.hu/heti-hir/a-csodbiztos)

Bajnai Gordon üzleti karrierje 1991-ben kezdődött a privatizációs tanácsadással és vállalat átalakítással foglalkozó Creditum Pénzügyi Tanácsadó Kft.-nél. A Creditum Cégnek (minő véletlen) Bajnai György alapító és 1999-es felszámolásáig egyetlen állandó tagja volt, ám más jeles személyekkel is találkozhatunk a dicső cég munkatársainak listájában: http://www.demokrata.hu/heti-hir/nyolcezer-milliardos-ember-2
A Cég nemes tevékenységéről csupán egyetlen példa:
A fővárosi Péterfy kórház felhatalmazta a Creditumot, hogy bizományosként értékesítse a Madách téri rendelőintézetét. Az adásvételi szerződést 1990 februárjában kötötték meg, ezután a kórház 42,5 millió forint bizományosi díjat utalt át a Creditum számlájára. A szerződést a főváros nem hagyta jóvá, így a kórház az átutalt pénz visszafizetését kérte a cégtől, a kft. azonban nem fizetett. A kórház 1997-ben kezdeményezte a Creditum felszámolását. Az 1998-ban kelt, a cég megszüntetéséről szóló bírósági végzés megállapítja: 1995-ben, az első fokú elmarasztaló ítélet után a Creditum tulajdonosa eladta a céget egy magánszemélynek. 1996 decemberében a cég tovább vándorolt, és két iraki állampolgár, Seryan J. Faraj és Magid Ali Khdir birtokába került. A Creditum végleg eltűnt, kamataival együtt mintegy 200 millió forintos adósságot hagyva hátra.

Egy-és más a Wallis céről:
A Wallis története a 80-as években indult Moszkvában. Veres Tibor a KGB diplomataiskolájának (IMO – Insztitut Mezdnarodnyik Odnosenyij) diákjaként ismerkedett meg Nagy Györggyel, akivel a rendszerváltás után megalapították a Wallis Rt.-t. A Wallis fő tevékenysége cégek megvásárlása, átalakítása, értékesítése volt... (ld Hajdú-Bét).
2000 januárjában Bajnai Gordon a Wallis Rt. vezérigazgatója lett.
2003-ban a Wallis Rt. több mil­liárd forintos kormánymegrendelést kapott kormányzati személyautók szállítására. Ugyanebben az évben a Wallis finanszírozta ifj. Gál J. Zoltán kormányszóvivő lakásának felújítását. 2004-ben a Honvédelmi Minisztérium 27 milliárd forint értékben vásárolt a Wallis-csoporthoz tartozó Rába Rt.-től...

És persze az elhíresül történet, amely a Wallis (és Gordon) nevéhez fűződik:
A Hajdú-Bét szárnyalásának és bukásának története 1998 decemberében kezdődött. Ebben az évben a Bajnai Gordon vezérigazgató által irányított Wallis Rt. részesedést szerzett az ekkor még nyereséges Hajdú-Bétben. 2002 májusában a Hajdú Bét 95 százalékban a Wallis Rt. tulajdonába került.A cég ekkor még nyereséget termelt. 2003 márciusában érte az első panasz a Hajdú-Bét fizetési morálját, a cég nem fizette ki a leadott 8 ezer szárnyas árát. Fél évvel később Bajnai Gordon már azt mondta, a korábban nyereséges Hajdú-Bét különösen nehéz helyzetbe került. 2003. december 12-én az rt. fizetésképtelenségét állapította meg a megyei bíróság, és elrendelte a Hajdú-Bét felszámolását. 2004 januárban a Hajdú-Bét önfelszámolást kért maga ellen. A cég hiteleit felmondó bankhoz kerültek a jelzálogként felajánlott ingatlanok, így a több milliárd forintnyi vagyon kikerült a felszámolás hatóköréből. A Hajdú-Bét tönkretételével kapcsolatban annak idején Bajnai Gordon úgy fogalmazott: „nem értettünk hozzá”.2006 nyarán a Hajdú-Bét károsultjai felkérték Karsai József szocialista országgyűlési képviselőt: álljon élére a tiltakozóknak. Karsai az MSZP júniusi frakcióülésén azt kérdezte a frakcióvezetéstől, fölteheti-e a kérdést Bajnainak, hogy ő és az apja mikor adja vissza azokat a milliárdokat, „amelyeket elloptak, például a Hajdú-Bét eladásakor”. Később Karsai korrigálta az „ellopni” szót. „Azt kellett volna mondanom: elvitték a libát, nem fizették ki az árát, még a bankkölcsönt is a termelőkre terhelték, de ez nem lopás, hanem törvényes cselekedet.Még ebben az évben csőd-bűntett gyanújával indított nyomozást a Hajdú-Bét Rt. gazdálkodásával összefüggésben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság. A gyanú szerint a társaság – 800 millió forint összegben – elvonta a vagyont a hitelezők elől. Így a baromfitenyésztők nem jutottak hozzá a pénzükhöz. Az eljárás folyamán 550 tenyésztő több milliárd forintnyi hitelezői igényt jelentett be. Kilenc tönkrement gazda öngyilkosságot követett el.
Kiszipolyozott milliók
Meghökkentő pénzügyi tranz­akciókat bonyolított le egymás között a csőd szélén álló Hajdú-Bét Rt. és tulajdonosa, a Bajnai Gordon által vezetett Wallis Rt. 2003–2004-ben. A Hajdú-Bét Rt. például 2003. december 8-i közgyűlésén úgy döntött: cégük 125 millió forintos kölcsönt nyújt a tulajdonos Wallisnak. Egy 2004. január 8-án kötött szerződés alapján a Hajdú-Bét egy közel 119 millió forintos követelését átjátszották a Wallisnak. 2004 január­jában a Hajdú-Bét saját maga ellen indított felszámolási eljárást, még ugyanebben a hónapban a cég tulajdonában lévő ingatlanokat kimentették a valós értékük harmadáért. A tranzakciókról a Hajdú-Bét közgyűlése döntött, amelynek ekkor tagja volt három ciprusi, egy egyesült arab emírségekbeli, egy luxemburgi és két amerikai cég is. A szavazatok többsége a Wallis érdekeltségébe tartozó ciprusi cégeké volt. (Helyi Téma)
Kiderült az is, hogy a szocialisták egészen különös segítséget nyújtottak a Bajnai felügyelete alatt működő Hajdú-Bét Zrt.-nek, amikor levetettek a megyei területfejlesztési tanács napirendjéről egy a vállalatot hátrányosan érintő intézkedést.Mindeközben a főváros vezetése folytatja klientúrájának hizlalását. Kiderült ugyanis, hogy a városháza tulajdonában lévő Főkert Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Demszky Gábor bizalmasa, Kocsis László magáncége több millió forint támogatáshoz juthat.(Magyar Hírlap)

Ám ezen kívül is akadnak furcsaságok:
Négyszázhúszmillió forintos megbízási szerződéshez jutott jogtalanul a Café PR ügynökség, amely korábban a Bajnai Gordon vezette Wallis Zrt. érdekeltségébe tartozott.A bíróság jogerős ítéletben mondta ki, hogy a céget a közbeszerzési törvényt megsértve választotta ki a főváros a Csepeli Központi Szennyvíztisztító kommunikációs feladataira. A közbeszerzési szabálytalanságok miatt a beruházástól az Európai Unió elvont tizenkétmilliárd forint támogatást.

...azt hiszem, ha tovább kapargatnánk, még ennél is furcsább dolgokra bukkanhatnánk...


Források:
http://www.demokrata.hu/heti-hir/a-csodbiztos
http://www.demokrata.hu/heti-hir/nyolcezer-milliardos-ember-1
http://www.demokrata.hu/heti-hir/nyolcezer-milliardos-ember-2
http://www.demokrata.hu/heti-hir/hajdusagtol-ciprusig
http://www.demokrata.hu/bajnai-dosszie?mini=program-naptar/2009/3/all&
http://index.hu/belfold/baj627p/
Helyi Téma: Az ország is a Hajdú-Bét sorsára juthat
Helyi Téma: A Creditum, az irakiak és a KGB

2 megjegyzés:

Scall Fast 2012. december 8. 2:15  

De jó, ez már csak innen jön be, én is a papírújságból kerestem rá, fórumvitához. http://web.archive.org/web/20090625211528/http://www.demokrata.hu/bajnai-dosszie

NeMo 2012. december 27. 21:35  

Jó tudni... én ha megírtam valamit, az marad. Úgy tűnik, a folyóiratok, napilapok nem gondolják, hogy van, aki az archívból is szeretne mazsolázni néha... remélhetőleg azért nem törlik véglegesen a cikkeiket :)

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Rendszeres olvasók

holisztikus

Google analytics