2012. június 30., szombat

Berger Károly barlang, Tapolca

Vannak olyan csodák, amit látni kell!
Az alábbi videofelvételt 2011 márciusában töltötték fel a You tube-ra.
Olyan természeti csoda, aminek látványát kár lenne kihagyni!


A Plecotus Barlagkutató Csoport által feltárt több mint 3 kilométer hosszú barlang Tapolca város alatt húzódik, nem messze a turisták számára is látogatható Tapolcai-tavasbarlangtól. Képződményei és 21-31°C -os tavai igazi különlegességek. A barlang csak barlangkutatók számára járható, mind nehézsége, mind képződményeinek védelme miatt.


Köszönöm a megjegyzést, bár a természetvédelmi oldal linkjéből nem derül ki, vajon valóban létezik-e összeköttetés a Berger Károly barlang és a Tapolcai Kórház barlang közt. Ez őszintén szólva kutatómunkára sarkallt, íme az eredmény, hogy ti is többet láthassatok Tapolca természeti kincseiből.


Néhány link Tapolca barlangjairól:
Kórház-Berger Barlangrendszer (Természetvédelem.hu)
Hazánk legnagyobb barlangi tavait fedezték fel Tapolcán (2010. november 26 Napló online)
Izgalmas olvasmány a Plecotus barlangász csoport által készített, a Berger Károly barlang feltárásáról készült barlangász napló (2011-2012). Megnyitásakor két értékes vázlatrajzot is tanulmányozhatunk a tapolcai barlangok járatrendszereiről. A második rajzon már látható a Kórház barlang és Berger barlang közti összeköttetés is, melyet néhány mesterséges vésés, omladékbontás és hosszú hónapok feltáró munkája után 2011 április 25.-én Mészáros István és Szittner Zsuzsanna fedezett fel.
 

2 megjegyzés:

Timur 2012. június 30. 11:27  

Azóta a Berger Károly-barlang és a Kórház-barlang között összekötő járatot találtak, aktuális adatok itt:
http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=cave_4450-2

NeMo 2012. július 1. 22:55  

Köszönöm, Timur! Megjegyzésed némi kutatásra sarkallt. Az eredményt a cikkbe beépítettem, mint ahogyan a küldött linket is, mert innen nem tudtam megnyitni.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Rendszeres olvasók

holisztikus

Google analytics