2015. szeptember 6., vasárnap

Az öt szeretetnyelv (Gary Chapman művei alapján)


Az öt szeretetnyelv:

Minőségi idő
Elismerő szavak
Szívességek
Ajándékozás
Testi érintés

Mi a szeretetnyelv?
A fogalmat a kilencvenes évek elején alkotta meg Gary Chapman pszichoterapeuta. Rendkívül hatékony iránytűként használható az emberi kapcsolatok szövevényes útvesztőjében.

A kapcsolatok kudarcának oka: nem beszélünk egymás szeretetnyelvén.
Például, ha a férjed számára az elismerő szavak fontosak, de te képtelen vagy dícsérni, neked a minőségi idő lenne fontos, de soha nem ültök le beszélgetni, a kapcsolatotok lassan, de biztosan halálra van ítélve. Ugyanígy, ha pl számodra az érintés nyelve, vagy az apró szeretetteljes ajándékok fontosak, neki viszont például a szívességek.

Soha nem szabad magunkból kiindulva a saját elsődleges szeretetnyelvünket kommunikálni a másik ember felé! Meg kell tanulnunk egymás elsődleges szeretetnyelvét, meg kell ismernünk, a társunknak, gyermekünknek, barátunknak mi az elsődlegesen "beszélt" szeretetnyelve ahhoz, hogy a kapcsolataik ne csak tartalmasan kezdődjenek, de továbbra is fennmaradjon az egymás iránt érzett szeretet.

Ha megtanuljuk egymás elsődleges szeretetnyelvét (hiszen a legtöbb ember valamennyi nyelven "beszél"), és alkalmasak leszünk azon kommunikálni vele, kapcsolataink tartalmasabbak lesznek, és barátaink, családunk, párunk számára érezhetőbbé válik szeretetünk.

A szeretetnyelvek ismerete mindenféle emberi kapcsolat megjavítója lehet: a szülő-gyermek, testvéri, baráti, munkatársi, szerelemi kötődések legfontosabb alappillére. Az ötféle szeretetnyelv közül mindenkinek van egy, amely elsődleges számára. S hogy hogyan ismerheted fel a másikét? Egyszerű: ahogyan ő próbálja kifejezni a szeretetét (dicsér, ajándékoz, ölelget), az az ő szeretetnyelve.

Minőségi idő

"Minőségi" az az idő, amit azzal (és csak vele, kizárólagosan) töltünk, akit szeretünk. Ilyenkor csak vele foglalkozunk, ezt az időt teljes egészében neki szenteljük. Minőségi idő lehet egy jó beszélgetés, egy séta, egy közös élmény (színház, mozi, kirándulás, sport, bármi) - együtt. Akinek ez az elsődleges szeretetnyelve, csak akkor érzi szeretve magát, ha a másik minél több időt szentel rá úgy, hogy kettesben tölthetik azt, és szeretetlenségnek éli meg, ha bármilyen tevékenységünk (munka, baráti kör, gyereknevelés!) "fontosabb nála", ő ilyenkor úgy érzi, hanyagoljuk, nem szeretjük eléggé.

Elismerő szavak

Akinek ez az elsődleges szeretetnyelve, az elismerés, a dicséret, szép szavak jelentik a szeretet kifejezését. (Bocs a képért, de nézz csak rá a kutyura, szinte mosolyog, ha a gazdi lágy szavakkal beszél hozzá. Bizony, van az emberek közt is, akinek ez a legfontosabb, őrizze meg őt a Jóisten a hízelgőktől, hamis szavakkal dícsérő emberektől!) - A kritikát fokozottan nehezen viseli, dícséret híján hajlamos depresszióra, kisebbrendűségi érzésre.

Ajándékozás

Nem az ajándék anyagi mivolta, vagy pénzben mérhető értéke a lényeges, hanem az, hogy gondoltál rá, és ezt valami aprósággal kifejezted.
Éppúgy örülni tud egy gyerekkéz alkotta rajznak, vagy egy puszinak, és bármikor kiengesztelheted egy szál virággal, vagy egy neki szóló aprósággal, ha pl valamilyen nézeteltérésetek volt. Azonban ha elfelejted a szülinapját, lehet, hogy kiborul. Maga is szívesen, sőt, általában leleményesen ajándékoz.
Nézz meg egy gyereket, hogyan örül a legkisebb apróságnak is! Neki érték, mert Te adtad!

Szívességek

Akinek elsődleges szeretetnyelve, bármit értékel, ami terhet vesz le a válláról, megkönnyíti az életét. Akkor érzi, hogy szeretik, ha a másik apróbb szolgálatokkal nyújt segítséget – ő is hasonlóan fejezi ki szeretetét.
Szívességek lehetnek pl: házimunka, gyereknevelés, barkácsolás, stb; munkatársadnak azzal fejezheted ki, hogy kedveled, ha átveszel egy kis részt az ő feladataiból.


Testi érintés

Akinek az érintés a szeretetnyelve, mindig hozzá-hozzáér a másikhoz, megfogja a könyökét, kedvesen a vállára helyezi a kezét stb.
Ő is ezt várja el, számára egyetlen érintés többet mond ezer szónál, szívességnél, ajándéknál.
Kínszenvedést okozhat számára, ha szeretne megölelni, de te megfosztod attól, hogy ezt megtehesse, és örök élmény lehet számára egy tánc.


Van mit tanulnunk! Néhány ember mind az öt szeretetnyelven egyránt jól beszél, talán ők vannak a legnehezebb helyzetben, jobban mondva inkább azok, akik őket szeretik, hiszen ők könnyedén beazonosítják a te szeretetnyelvedet, te viszont ebben az esetben minden szeretetnyelvre oda kell, hogy figyelj!

Ha szívesen olvasnál részletesebben a szeretetnyelvekről, Gary Chapmen írt már a párkapcsolattól kezdve a gyereknevelésen keresztül a transzcendentálissal való kapcsolatig minden vonatkozásban a szeretetnyelvekről. Könyveinek jegyzékét és jelenlegi árukat itt találod: Gary Chapman művei

2 megjegyzés:

NeMo 2015. szeptember 10. 18:38  

:) Örülök, hogy erre jártál! Én valójában csak összefoglaltam Gary Chapman gondolatait.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Rendszeres olvasók

holisztikus

Google analytics